Skip to content

Calea către rai

V-ați întrebat vreodată ce trebuie să facem să mergem în rai? Fapte bune? Religia? Spovedania? Adevărul este că Dumnezeu a făcut lucrurile mult mai simple.

Cuvânt înainte

Fiecare persoană ar trebui să știe cele ce urmează, inclusiv dumneavoastră. Trebuie să încercați să treceți prin fiecare punct și să vă gândiți la cum sunteți dumneavoastră în lumina lucrurilor prezentate.

Ce este Biblia?

Consecința păcatului

Pe parcursul acestei pagini, voi folosi citate din Biblie pentru a vă arăta ce spune Dumnezeu. Mai jos aveți un asemenea citat. Voi folosi formatul de mai jos în întreaga prezentare (numele cărții din Biblie, capitol, versete și, mai jos, textul în sine).

1 Timotei 3:16

Toată scriptura este dată prin insuflarea lui Dumnezeu și este folositoare pentru doctrină, pentru mustrare, pentru îndreptare, pentru educare în dreptate…

Biblia este o colecție de 66 de cărți sfinte, inspirate de Dumnezeu. Cu ajutorul ei o să arăt ce trebuie să facem ca să primim iertarea de păcate din partea lui Dumnezeu.

Păcatul

Păcatul

Apostolul Pavel a scris o mare parte din Biblie. Una din cărțile sale, scrisoarea către creștinii din Roma din vremea lui, vorbește despre cum ne vede Dumnezeu.

Romani 3:23

Fiindcă toți au păcătuit și nu ajung la gloria lui Dumnezeu.

A păcătui înseamnă încălcarea poruncilor pe care Dumnezeu le dă în Biblie (să nu mințim, să nu furăm ș.a.). Fiecare dintre noi face asta, însă există și o consecință.

Consecința păcatului

Consecința păcatului

Romani 6:23a

Fiindcă plata păcatului este moartea

Răsplata unui angajat este numită salariu sau plată. Biblia spune mai sus că pentru păcatele noastre, noi merităm să fim plătiți cu ceva, cu o răsplată, în cazul acesta ceva rău. Nu întotdeauna în Biblie o răsplată este ceva pozitiv.

Totuși, întrebarea este: Ce înseamnă această moarte?

Iazul de foc

Iazul de foc

Apocalipsa 21:8

Dar fricoșii și cei care nu cred și scârboșii și ucigașii și curvarii și vrăjitorii și idolatrii și toți mincinoșii vor avea partea lor în lacul care arde cu foc și pucioasă, care este a doua moarte.

Aici înțelegem că oricine, oricât de bun ar fi, nu poate spune că nu a făcut ceva din lista de mai sus. Și categoric nu poate spune că nu a mințit niciodată. În fața lui Dumnezeu, chiar și un singur păcat ne condamnă la această pedeapsă veșnică, dar Dumnezeu a făcut ceva ca să putem fi iertați.

Soluția lui Dumnezeu

Consecința păcatului

Chiar dacă merităm moartea a doua, Dumnezeu nu vrea să mergem acolo. Mai devreme am arătat că plata păcatului este moartea, dar același verset spune și despre soluție.

Romani 6:23

Fiindcă plata păcatului este moartea; dar darul lui Dumnezeu este viața eternă prin Isus Cristos Domnul nostru.

V-ați pus vreodată întrebarea: Cine este Isus pentru mine? Cel mai cunoscut verset din lume spune așa:

Ioan 3:16

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul său Fiu născut, ca oricine crede în el, să nu piară, ci să aibă viață veșnică.

Biblia spune că Isus este singurul Fiu născut al lui Dumnezeu, dar oare ce înseamnă asta?

Cine este Isus?

Putem înțelege mai multe din următoarele citate:

Evanghelia după Ioan 1:1, 1:14a

La început era Cuvântul și Cuvântul era cu Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu. Și Cuvântul a fost făcut carne și a locuit printre noi

1 Ioan 5:7

Pentru că sunt trei cei care aduc mărturie în cer: Tatăl, Cuvântul și Duhul Sfânt; și aceștia trei sunt una.

Vă rog să vă gândiți atent la următorul lucru. Biblia este foarte clară când îl prezintă pe Domnul Isus Cristos: El este însuși Dumnezeu, este divin. Nu contează dacă știați asta sau nu, dar este esențial să credem asta, altfel nu vom putea primi viața veșnică. Isus s-a exprimat așa:

Ioan 8:24

De aceea v-am spus că veți muri în păcatele voastre; căci dacă nu credeți că eu sunt el, veți muri în păcatele voastre.

Când Domnul Isus spune „dacă nu credeți că eu sunt el”, el se referă la însuși Dumnezeu.

În vechiul testament găsim un verset:

Isaia 43:12b-13a

… eu sunt Dumnezeu. Da, înainte ca ziua să fie, eu sunt el

În altă parte în vechiul testament este scris astfel:

Isaia 9:6

Căci un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat, şi domnia va fi pe umărul lui şi îi va fi pus numele Minunat, Sfătuitor, Dumnezeul puternic, Tatăl veşnic, Prinţul Păcii.

Așadar, Domnul Isus Cristos este fără îndoială Fiul lui Dumnezeu și în consecință este divin. Dacă credeți asta, puteți vedea și ce trebuie dumneavoastră să faceți.

Sacrificiul lui Isus

Întreaga lume știe despre sacrificiul lui Isus, dar oare de ce a trebuit însuși Dumnezeu întrupat să se sacrifice?

1 Corinteni 15:3b-4a

… Cristos a murit pentru păcatele noastre conform scripturilor, Și că a fost îngropat și că a înviat a treia zi, conform scripturilor…

Vedem că Biblia spune că sacrificiul lui Isus a fost pentru păcatele noastre și că el a înviat a treia zi.

Credința este îndeajuns

Consecința păcatului

Mântuirea (salvarea de la iad prin iertarea de păcate) este un dar gratuit din partea lui Dumnezeu. Scriptura ne spune în scrisoarea apostolului Pavel către Efeseni că nu faptele noastre bune ne aduc acest dar.

Efeseni 2:8-9

Fiindcă prin har sunteţi salvaţi, prin credinţă; şi aceasta nu din voi înşivă, ci este darul lui Dumnezeu; Nu prin fapte, ca să nu se fălească nimeni.

Exemple de fapte bune ar fi mersul la biserică, iubirea aproapelui, rugăciuni sau ajutorarea orfanilor, însă oricât de buni am fi, nu vom putea fi niciodată destul de buni pentru a merita viața veșnică. Tocmai din această cauză Dumnezeu a făcut ca iertarea de păcate să fie doar prin credința în Fiul lui Dumnezeu.

Siguranța mântuirii

Consecința păcatului

În Evanghelia după Ioan, Domnul Isus face o afirmație care ne oferă siguranța că odată ce ne-am pus încrederea în el, nimeni și nimic nu ne va lua viața veșnică, nici măcar dacă noi păcătuim.

Ioan 10:27-28

Oile mele aud vocea mea şi eu le cunosc şi ele mă urmează; Şi eu le dau viaţă eternă; şi nicidecum nu vor pieri niciodată şi nimeni nu le va smulge din mâna mea.

Chiar dacă noi înșine am vrea să ieșim din mâna Domnului, nu am putea. Deși Dumnezeu ne pedepsește pe pământ pentru păcatele pe care vom continua să le facem, nu ne va trimite niciodată în iad.

Tâlharul de pe cruce: Un exemplu de om mântuit

Consecința păcatului

Evanghelia după Luca ne dă cele mai multe detalii din Biblie legate de cei doi criminali care au fost crucificați împreună cu Isus.

La finalul vieții, unul dintre cei doi și-a dat seama de cine este Isus cu adevărat, și-a pus încrederea în el și l-a rugat să-l salveze.

Luca 23:42-43

Iar el i-a spus lui Isus: Doamne, amintește-ți de mine, când vii în împărăția ta. Și Isus i-a spus: Adevărat îți spun: Astăzi vei fi cu mine în paradis.

Tâlharul acela nu se putea da jos de pe cruce, nu a mers la biserică, nu a făcut fapte bune sau nu și-a îndreptat greșelile. Pur și simplu a crezut că Isus este Fiul lui Dumnezeu, că îl poate spăla de păcat și i-a cerut să-l ia în cer.

Exact ca acel tâlhar iertat, și noi am încălcat legea lui Dumnezeu, dar la fel ca tâlharul, noi putem să-l primim pe Isus ca să fim salvați.

Primirea darului

Consecința păcatului

Apostolul Pavel a făcut următoarea afirmație:

Romani 10:13

Fiindcă oricine va chema numele Domnului va fi salvat.

Acum că știți și credeți despre cum Dumnezeu Tatăl l-a trimis în lume pe singurul său fiu născut, Isus Cristos, trebuie să primiți darul vieții veșnice.

Romani 10:9-10

Că, dacă vei mărturisi cu gura ta pe Domnul Isus și vei crede în inima ta că Dumnezeu l-a înviat dintre morți, vei fi salvat. Căci cu inima omul crede pentru dreptate; și cu gura mărturisirea este făcută pentru salvare.

Biblia spune că din credința noastră trebuie să și mărturisim. Dreptatea noastră înaintea lui Dumnezeu este prin credință și asta se îmbină cu mărturisirea. Ele nu trebuie separate.

Așadar, ce alegeți? Nu ați vrea să chemați numele Domnului chiar acum pentru a-i cere darul salvării și iertării de păcate? Nu este nimic complicat. Când spunem că îi chemăm numele Domnului nu spunem mai mult decât o rugăciune sinceră și vă invit să o spuneți și dumneavoastră.

Rugăciunea de primire

Doamne Isuse, recunosc că am păcătuit. Recunosc că merit să plătesc pedeapsa pentru propriile mele păcate prin a merge în iad, dar nu vreau asta. Vreau să fiu cu tine în rai. Cred că ai murit pe cruce și apoi ai înviat din nou pentru mine. Te rog salvează-mă de păcat și ia-mă și pe mine în rai! Îți mulțumesc, Doamne, pentru dragostea ta. Amin!

Ce urmează?

Consecința păcatului

Dacă l-ai primit pe Cristos în inima ta, numele dumneavoastră este scris în cer în cartea vieții și nimeni și nimic nu-l mai poate șterge de acolo.

Totuși, Dumnezeu nu vrea să stăm degeaba după ce am primit viața veșnică. El vrea să creștem cu sufletul, iar asta se face doar prin citirea Bibliei, rugăciune și alte persoane. Un îndemn bun legat de asta este în 2 Timotei 2:22.

2 Timotei 2:22

De asemenea fugi de poftele tinereții și urmărește dreptatea, credința, dragostea creștină, pacea cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă pură.

Dacă acest site v-a fost recomandat de cineva, luați legătura cu acea persoană. Altfel, nu ezitați să mă contactați la numărul de telefon +40 732 921 233.